Biorę trzy składniki i zamieniam je w pyszną przekąskę. Cała rodzina uwielbia ten deser
Moja rodzina nie przepada za tradycyjnymi słodyczami. Dzieci, ani męża zupełnie nie interesują cukierki, lizaki czy kupne ciastka. Gdy jednak przygotuję coś słodkiego domowym sposobem, znika w mgnieniu oka. Zawsze staram się, by było to coś wartościowego, więc im nie żałuję. A banany w czekoladzie wprost uwielbiają.
Jak przygotować czekoladę do deseru?
Do tego deseru wybieram zwykle gorzką czekoladę o średniej zawartości kakao. Nie jest więc aż taka gorzka, a przy okazji dostarcza sporo wartościowego magnezu. By roztopić czekoladę, w metalowej misce podgrzewam na parze 2 łyżki śmietanki. Dodaję do niej kawałki czekolady i dalej całość podgrzewam, aż czekolada się roztopi. Potem składniki dokładnie mieszam i polewa do bananów gotowa.
Jeśli wolicie słodszą polewę, możecie ją przygotować z wymieszanej pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej lub z samej mlecznej. Można też sięgnąć po czekoladę białą. Zwracajcie jednak uwagę, by czekolada zawierała dużo tłuszczu kakaowego i była dobrej jakości, bo wtedy ładnie się topi.
Jak zrobić słodką przekąskę z trzech składników?
Słodka przekąska z bananów, czekolady i odrobiny śmietanki jest całkiem zdrowa. W końcu składa się z owoców i jednej z najwartościowszych słodkości. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Gdy czekolada jest już roztopiona, wystarczy obrać banany i podzielić je na kawałki. Teraz pozostaje je ponadziewać na drewniane szpadki do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie. Niekoniecznie trzeba umieszczać w czekoladzie całe kawałki owoców. Można tylko do połowy. Gdy czekolada zastygnie na powierzchni owoców, a dzieje się to błyskawicznie, przekąska jest gotowa do podania.
Przepis: Banany w czekoladzie
Słodka przekąska na deser
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
- 2 jędrne banany
- 150 g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub pół na pół)
- 2 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Topienie czekoladyW metalowej misce podgrzej na parze śmietankę. Dodaj kawałki czekolady i całość podgrzewaj, aż czekolada się roztopi. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Oblewanie bananówBanany obierz, każdy podziel na 3-4 kawałki. Nadziewaj je pojedynczo na drewniane szpadki do szaszłyków, a potem zanurzaj do połowy w ciepłej polewie. Odłóż na papier do pieczenia, by czekolada zastygła.
Inna wersja bananów w czekoladzie
Jeśli chcecie odmienić smak i wygląd tej słodkiej przekąski, sięgnijcie po posypki. Doskonale sprawdzą się tu posiekane orzechy czy migdały. Posypcie nimi banany w czekoladzie, gdy czekolada jest jeszcze ciepła. Wtedy dobrze przylgną.